Systemy CGM a Smartwatch

Ostatnimi laty rynek mobilny został zalany przez Smartwatche. Ludzie początkowo podchodzili pod to jako gadżet ułatwiający różne sprawy, a teraz są nie odłączną częścią ich życia. Nawet zdarzały się przypadki w których Smartwatch uratował życie ludzkie.

Natomiast Diabetycy znaleźli dla nich zastosowanie, jako wyświetlacze do pokazywaniu poziomu cukru za Pomocą Systemu CGM i Nightscout. Posiadacze znanych nam systemów Ciągłego Pomiaru Glikemii takich jak Free Style Libre oraz Guardian Connect, coraz częściej decydują się na „Upgrade” na System CGM który pozwala mieć dostęp do poziomu glikemii na ich smartfonach w każdej chwili dnia i nocy. Lecz nie wygodnie jest sięgać po smartfon za każdym razem kiedy chcemy wiedzieć jaki ma aktualnie poziom. Tutaj Wkracza smartwatch czyli tzw. Inteligentny Zegarek

Jak Działa Smartwatch z CGM

Zegarek pokazuje pomiar glikemii z telefonu w czasie rzeczywistym, a łączy się bezpośrednio z aplikacją wyświetlającą pomiar, takich jak Xdrip+ czy Spike przy użyciu Bluetootha.

Takie rozwiązanie pomoże nie tylko jego użytkownikom.Można także podłączyć pośrednio przez system Nightscout, który będzie pokazywał nam obecny poziom cukru u waszej pociechy lub bliskiej Osoby. Wystarczy że osoba monitorowana będzie w ciągłym zasięgu telefonu, a telefon w zasięgu zegarka.

Zastosowania Smartwatchy w terapii cukrzycowej

Nie tylko w rodzinie ma zastosowanie. Takie rozwiązanie może przydać się nauczycielom w szkole, a także Dziadkom którzy opiekują się wnukami. Nie tylko opiekunowie mogą korzystać z Inteligentnych zegarków. Także może z nich skorzystać osoby aktywne fizycznie które nie mogą za każdym razem wyciągnąć telefonu z kieszeni lub torebki.

Smartwatch jako zbieracz danych.

Smartwatche z własnym systemem mogą stać się tzw. „zbieraczami” danych wykresów cukrów bez kontaktu z telefonem. Wystarczy pobrać na zegarek aplikację xdrip+, taką samą jak na Androidach. Niestety rozwiązanie jest we wczesnej fazie rozwoju i do wykorzystania 100% jego możliwości, trzeba zainstalować Zegarkowi custom rom czyli w tłumaczeniu na polski „przerobioną wersję systemu” która jest opracowywana przez JamOrHam i nie jest dostępna dla każdego modelu smartzegarka dostępnego na rynku. Producenci zegarków zazwyczaj blokują dostęp do BootLoadera przez który można zainstalować system. Smartwatche bez tego mogą się natknąć na pewne braki w odczycie. Zaletami tego rozwiązania jest to, że nie trzeba mieć przy sobie telefonu przez cały czas, jest także możliwość by zbierał dane jak telefonu nie ma w zasięgu Bluetooth.

Jakie Smartwatche są najczęściej wybierane?

Pebble jest bardzo lubianym przez użytkowników zegarkiem. Pomimo że nie są już w masowej sprzedaży, to i tak ludzie korzystają z nich, a koszt kupna używanego nie jest wysoki

Garmin firma produkująca zegarki które są alternatywą dla zegarków Pebble’a, ale nie wiadomo czy monitoring działa na wszystkich ich produktach.

Android Wear wszystkie te zegarki mogą mieć dostęp do odczytu z telefonu przez Bluetooth.

Apple Wear alternatywa dla zegarków z Android Wear, i nie ma pewności czy łączą się z Androidem